Google Website Translator Gadget

måndag 10 januari 2011

Nordic crime - ett brott mot mångfaldheten

Man har väntat på, att någon inom bokbranschen själv skulle ta bladet från munnen och säga några sanningens ord om detta litterära fuskbygge "Nordic crime" …!? Dvs den svensk-nordiska deckarhysteri som nu råder överallt.

Som Håkan Nesser äntligen sa i sitt radioprogram "Vinter", så beror inte den här worldwide lanseringen av svensk-nordisk krim-litteratur på unik spännande berättarkonst i nobelprisklass. Tvärtom ! Det är mest bara spekulativ brödprosa som prånglas ut av giriga bokförlag i Sverige och runt om i världen.

Håkan tog upp ett skrämmande exempel, där en utomnordisk förläggare nyss har skrivit ett mångmiljonkontrakt med en helt okänd svensk deckarskribent. Kontraktet gällde 7 st. deckare under några få år och byggde bara på ett enda manus som dom hade läst. Bokförlagens kall är inte längre att försöka hitta och ge ut talangfulla och originella författare. Nej, de har istället blivit riskkapitalister, där böcker bara är spekulativ business. En bestseller …... helst i 30 länder !
Är det konstigt, att bokhandlarna snart drunknar i deckare. Innehållet (i denna hötorgskonst) är av underordnad eller ingen betydelse. Fenomenet i sig själv är sedan länge känt i en annan bransch. Hollywood-filmerna ! Det gäller att producera så mycket som möjligt, så länge som möjligt …....."a never ending story".

Men, som det heter "snus är snus och skit är skit, om än i gyllene dosor" ! Detta gäller i högsta grad den talanglösa och stereotypa deckarhysterin "Nordic crime". Ett korthus som snart kommer att falla …!?!

Inga kommentarer: