Google Website Translator Gadget

onsdag 5 januari 2011

HEF (Human Evolutionary Failure)

Jag tänker härmed införa ett nytt begrepp (tror jag) inom vetenskapen. Nämligen HEF. Human Evolutionary Failure. Eller som man skämtsamt kan uttrycka det .... "har ni någonsin sett en hund med tandställning?"

Människan (bl.a.) är en fantastisk varelse med nästan fulländad anatomi och intellekt. Men, bara nästan ..!? För om man tittar in i munnen på de flesta av oss, så ser man baksidan av medaljen. Om man som jag (och många av oss) inte fick möjligheten till tandställning i unga år, så blir den tandestetiska upplevelsen vid en okulärbesiktning inte allt för tilltalande. Tänderna i övre men framför allt nedre käken är ofta sneda och osymmetriskt placerade. Man undrar hur evolutionen så fatalt har misslyckats med att rätta till denna mutation genom årtusenden, medan "djuren" (vi är ju också visserligen djur..!) vad jag vet, har en mycket bättre, snyggare och funktionell tandanatomi. Som jag sa .... har ni någonsin sett en hund med tandställning?

Kan det bero på, att vi som människor inte behövde tänder av stark och symmetrisk karaktär för att överleva och att vi valde våra partners på annan grund än hur snygga tänderna var ..!? Det var kanske inget uppenbart som utmärkte sig bland allt annat i urvalsprocessen.

Hur eller hur så har ju problemet nu förminskats genom dessa tandställningar bland ungdomarna. Men, felet i våra gener kommer därför att bestå och snarare förstärkas genom att vi utnyttjar tandställning. Urvalet av partner kommer inte alls att var avhängigt av hur tänderna egentligen skulle ha sett ut. Därför att vi med mekanisk hjälp nu troligen gör evolutionen en björntjänst. Men snyggt blir det ju ..... för individen själv. Och egentligen ... vem bryr sig .... för om några miljoner år, så är vi inte bara tandlösa ... utan endast ett minne blott.

Inga kommentarer: