Google Website Translator Gadget

tisdag 13 december 2016

Judendomen och äktenskapet

Såg ett tv-program om "äktenskap i Israel" och man bara häpnar. Över alla absurda idéer och måsten inom den religionen. Till exempel... De som är Gur-Chassider måste gifta sig i ordning bland syskonen..!? Äldst först alltså. Annars blir det osämja. Och det är inte ovanligt att de är 10 – 14 syskon. Så det kan inte vara lätt att få detta att fungera. Som en pappa sa till sin äldste son… ”välj rätt väg så kommer dina 9 syskon att följa efter dig.” Deras rabbin frågade t.ex. en ung kvinna, om hon ville försörja sin make, så han kunde studera? För vissa studerar Toran hela dagarna. Inte konstigt att 90% av männen är närsynta. Gemara och Halakha verkar dessutom vara något viktigt i den boken. En rabbin sa dessutom till en ung man, att man inte ska sikta på att bli kär i sin utvalda. Utan bara att vara kompatibla. Man ska alltså inte lyssna på sina känslor. Får inte bli förblindad av åtrå. Istället måste du bli kär i dina studier. Som i en fru… som han sa(?) Och enligt Haredi-traditionen ska barnen uppfostras utan tv, radio, filmer och internet.

När deras religiösa rådgivare frågade en ung kvinna, vad som är viktigast hos en make, sa hon… ”att han studerar Toran”. Medan hennes mamma senare även påpekade att…” bara ni bygger ert hem på Toran. För det är det viktigaste”. Och förklarade vidare, att… ”Gud kommer att hjälpa er. Om du låter honom studera Toran, kommer Herren säkert att visa vägen. Herren håller ordning och reda. Han tar nämligen hand om de sina”. Och en pojke som ser sin far studera Toran, får någonting som aldrig kan ersättas”.

En av tjejernas far undrade, om hennes ev. tilltänktas föräldrar var ortodoxa judar. Med samma etniska bakgrund som de själva alltså. Så rasism tycks vara lika vanligt inom judendomen. Som mot densamma. De gör väldig skillnad på, vilken typ av judar de är. De kan som sagt vara ortodoxa, icke ortodoxa, Haredi, Ashkenazim, Gur-Chassider, Vishnitzer och…ja, Gud vet vad.

Och alla dessa förhållningsregler och dogmer som alltid måste följas. Som till exempel att en Gur-Chassider måste gå framför sin fru. Och att de i äktenskapet alltid sover i ett L. Dessutom får frun då bara vidröras 2 gånger per månad av maken. Och då bara några sekunder..!?? En ung man var av någon anledning lite uppgiven över, att han redan hade en gravplats på Gur-Chassidernas begravningsplats…!? Ja, det kan uppenbarligen inte vara lätt att var jude… heller…!?

Inga kommentarer: