Google Website Translator Gadget

fredag 30 november 2012

I radions tidiga barndom

RADIOLA 1932
Hembyggen
Under 1920-talet var det många som själva byggde sina radiomottagare. Det var nästan bara fantasin som satte gränser för hur de kunde se ut och material att bygga av hittade man ofta i hemmet. Det finns till exempel kristallmottagare byggda inne i tändsticksaskar och i cigarrlådor.
Även rörmottagarna kunde man tillverka själv och det blev snabbt en populär hobby eftersom man med denna typ av radio även kunde ratta in utländska stationer. Konstruktionsbeskrivningar och färdiga byggsatser för rörmottagare kunde man köpa i affär eller prenumerera på. De hembyggda rörmottagarna var ofta enkla konstruktioner. De saknade hölje som skydd för rören och för att lyssna hade man hörlurar eller en fristående högtalare.

Radio blir vanligt
På 1930-talet blev det allt vanligare med radiomottagare i svenska hem. En anledning till detta var att radiolicensen hade blivit billigare. En annan var att mottagarna hade blivit lättare att sköta. De drevs nu med elektricitet från elnätet i stället för batterier. Därmed blev de tillräckligt starka för att ha inbyggd högtalare och lyssnandet blev mer bekvämt. Dessutom fick radiomottagarna stationsskalor som gjorde att det blev lättare att hitta stationerna.

Inga kommentarer: