Google Website Translator Gadget

onsdag 4 januari 2012

Förhastat pris ... kanske

Först ....så tycker jag nog, att det där nobelpriset i fysik för teorin om universums tilltagande expansion var något förhastad. Jag tycker, att det fortfarande finns allt för många ...OM ! Åtminstone om man frågar en amatör-astrofysiker som "petit moi".

Alla bara pratar svepande om, hur den här mätningen på supernovorna typ 1A gått till. Ingen (vad jag har läst och hört) har förklarat det hela i detalj..!? Alltså de objekt som man mäter på, är ju data som ofta är flera miljarder år gamla. Om man t.ex. mäter på en supernova på 10 miljarder ljusår bort, så kan man ju inte veta, om den (resterna av den) varken ökar sin acc. eller minskar sin acc. ...JUST NU ! Och hur tar man hänsyn till vår egen acc. JUST NU .. i förhållande till "gamla mätdata" från då mindre avlägsna objekt, än vad de är JUST NU (mer avlägsna i verkligheten)?


Det är ju inte konstigt, om man får snabbare och snabbare acc. ju närmare i tid man kommer big bang. Det var väl förmodligen då som allt expanderade som snabbast. Detaljerad förklaring efterfrågas !

Inga kommentarer: