Google Website Translator Gadget

lördag 14 februari 2009

Tabernakel spektakel

Jaha, nu har det börjat igen. Vårens stora musikspektakel. Melodifestivalen !
Det blir väl som vanligt. D.v.s., att den låt som Aftonbladet bestämt sig för som vinnare …. vinner. Visserligen är det svenska folket som röstar, men har man inte det självförtroendet och den nödvändiga integriteten för att ta ett självständigt beslut …. ja då blir det så. Istället agerar vi som det flockdjur vi är. Vi följer flocken och i det här fallet betyder det massmedia i allmänhet och då Aftonbladet i synnerhet.

Den artist som Aftonbladet medvetet och överdrivet exponerar på löpsedlar, i tidningen och på nätet, etsar sig ovillkorligen fast i folks undermedvetna. När vi sedan ska rösta, lyssnar vi inte kritiskt på bidragen, för hjärnan är då redan positivt predestinerad på "media-vinnaren" och då röstar vi som solidariska flockdjur på den låt som vi tror, att alla andra nog också tycker …. borde vinna. Man har m.a.o. fastnat i den mentala rävsaxen.

Sedan kan man ju rättmätligt fråga sig …. vad är det för smaklös, syntetisk supé som vi bjuds på dessa festivalkvällar?! För tittar man på vilka kompositörer och textförfattare som år efter år tycks ha abonnerat på upphovsmannaskapet, så känns namnen tyvärr långt ifrån obekanta. Står det ….. Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Fredrik Kempe, Henrik Wikström och Pling Forsman ….. ja, då vet man redan vad det blir för soppa. Upptinat ljummen, färglös och näringsfattig som vanligt. Vi har fått den serverad allt för många gånger förut.

De här personerna gör nämligen inte musik som ett uttryck för sitt passionerade kall. Inte heller har de begåvats med någon musikalisk talang a' la Lloyd Webber. Nej, dessa autodidakta syntkockar gör musik … bara för pengarna. Tyvärr står inte kvalitén i paritet med deras inkomster. Snarare känns underhållningen mer som ett barnkalas på McDonalds . Det är lite festligt så länge det varar, men efter maskeraden sitter vi där i clownnäsa. Fortfarande hungriga och i handen en sorgset slokande …… sprucken ballong.

Man kan ju hoppas att Petra Mede, som omväxling, blir festivalens ensamma (?) förlösande clown och med sin ironi kanske kan driva lite med de inblandade. Kunna ge oss några glada skratt åt de som verkligen tar den här glittrande galan på allvar. Däremot kan vi nog hålla oss för skratt, när det senare i vår drar ihop sig till Eurovision Song Contest. Då kommer alla ungdomar med mobiltelefoner och de folkrika öststaterna att rösta bort alla bidrag som ev. fortfarande har något kvar, av den sångtradition som en gång präglade denna då genuina tävling. Att t.ex. Lordi från Finland kunde vinna en "eurovision SONG contest" … talar väl för sig själv.

Om ni brukar köpa Aftonbladet, så låt bli det … fram till den 15 mars. Rösta istället efter ert eget huvud, om ni då fortfarande ev. tittar på det här flimrande spektaklet med alla sina flygande, flackande, zoomande och evinnerligt panorerande kameror!? Blir man trött eller …..

Inga kommentarer: