Google Website Translator Gadget

fredag 12 december 2008

Därför är det ingen is till glöggen

Det är lite märkligt. Vi bor i ett land inte allt för långt från nordpolen och ändå är vi helt fixerade vid, att alla drycker ska vara iskalla. Eller är det kanske därför … !? Någon slags nedärvd vana från forntiden, då vi kanske var tvungna att smälta snö för att få någonting drickbart under vintern.

Ta t.ex. McDonalds och många andra hamburgerställen och restauranger. Där fyller dom metodiskt alla muggar med nästan hälften is, innan den redan iskalla (!?) drycken fylls på. Nu är det ju inte så, att den redan 4-gradiga läsken behöver kylas ner ytterligare till 0 grader bara för att svalka våra ”brännheta” kroppar efter en huttrande promenad i den ofta 2-gradiga snålblåsten.

Nej, naturligtvis görs det här, som ni vet, bara för att blåsa oss på 30-40 % av den dryck som vi har betalat för. Fruset vatten är faktiskt fortfarande mycket billigare än Fanta. Det otroliga är emellertid, att så många inte alls bryr sig eller vågar säga orden …”utan is, tack!” . Dessutom försvinner ju smaken nästan helt på iskall läsk. Prova rumstempererad Cola för en gång skull. Det är nämligen då som alla smakämnen accentueras och får blomma ut. Era halvdöda frostskadade smaklökar kommer att väckas till nytt liv igen efter en lång bedövande vinter bland kolsyrebubblande isflak.

Undvik att ställa läskedrycker i kylen hemma. På köpet får ni dessutom mer plats för maten. Vi bor faktiskt inte i Rio de Janeiro och tillbringar mer tid i täckjackor än i svettiga solstolar på någon beach i Thailand. Det är en missuppfattning att kalla drycker skulle vara godare. Oftast är det tvärtom. Öl ska visserligen serveras kyld, men dock inte drickas kylskåpskall utan helst vid 10-12 grader.

Nej, nu ska jag borsta av mig snön, slinka ner i fåtöljen (utan täckbrallor och kängor) och ta mig en kryddigt doftande varm glögg ….. utan is. Skål (!) och God Jul, förresten !!

Inga kommentarer: