Google Website Translator Gadget

måndag 6 oktober 2008

Payback time

Inte nog med att skiv- och videoindustrin är giriga. Dom är också affärsmässiga noviser. Ja nästan på gränsen till dumma. Vid varje paradigmskifte när tekniken byter distributionsmedium ( typ. från LP till CD ), då passar dom på att höja priset med 50% …!!? Det var så vid skiftet från LP till CD-skivan, vid videokassettens övergång till DVD-skivan och det blev likadant nu när Blueray-skivan introducerades. 199 kr. blev plötsligt 299 kr.

Jag tror, att produktionskostnaden per enhet faktiskt blev lägre vid de två första växlingarna och förmodligen inte högre vid DVD till Blueray. Man försöker ta betalt för något slags mervärde som inte finns. Möjligen finns det för Blueray-skivan, men för konsumenten tillkommer ju redan kostnaden för nya apparater. En basal förutsättning för att dom ska kunna sälja sina skivor.

Detta beteende hos "branschen" är ett flagrant utslag av girighet. En föraktfull girighet där man indirekt förvägrar vanligt folk att få njuta av musik och filmer till ett relevant pris. Det blir dessutom bara patetiskt, när man sedan klagar på gratis nedladdning. Sänk priset på t.ex. Blueray till 99 kr. istället. Då skulle försäljningen öka drastiskt och pengar i form av royalty skulle strömma in till produktionsbolagen och artisterna.

Det är här dumheten kommer in. Dom förstår inte, att man tjänar mer på höga kvantiteter än på höga priser. Det visste redan SAS-Janne på sjuttiotalet, men skiv- och videobranschen tycks leva kvar i ett monopolistiskt revirtänkande.

Så gott folk …. fortsätt att ladda ner musik och filmer tills de ordinarie priserna minst halveras !! It´s payback time.

Inga kommentarer: