Google Website Translator Gadget

måndag 7 april 2008

Det stora experimentet


Visst är det märkligt, att när människor i den troende och icke sekulariserade delen av världen säger, att dom tror….ja, då säger dom också i samma andetag, att dom VET. Vet svaren på de stora existentiella frågorna. Sanningen om vår kryptiska tillvaro.
Vi däremot som bygger vår uppfattning på mer vetenskaplig grund, säger inte att vi vet, när vi bara tror. Istället försöker vi genom forskning ta reda på sanningen . Så långt som det nu är möjligt med vårt begränsade mänskliga intellekt. Vi tar oss dock steg för steg närmare vår ultimata förståelse för skapelsen.

”One small step for me, one giant leap for mankind”…som Neil Armstrong sa. Detta är just vad som händer detta år, 2008. Ett stort steg framåt för mänskligheten. Det är nämligen starten på en högtid i den vetenskapliga forskarvärlden.
I sommar startar faktiskt det största och mest intressanta fysik-experiment någonsin. Som vetenskapligt event minst i klass med månlandningarna.
Det är då, man kör igång den stora partikel-acceleratorn vid CERN, utanför Genève. Ett gigantiskt bygge 100 m. under jord, med en cirkulär tunnel vars omkrets är hela 27 km. Byggkostnad 40 miljarder !
Där ska man i två ”rör” accelerera upp protoner i motsatt riktning till hastigheter mycket nära ljushastigheten. Sedan låter man dem, med en osannolik precision, krocka med varandra i en stor specialbyggd analys-kammare. På så sätt kan man simulera det tillstånd som rådde några miljarddels sekunder efter Big Bang. Man vill se vilka partiklar, etc. allt bestod av, just i ögonblicket för tidens födelse.

Det man först ska leta efter (i Atlas-experimentet) är den i teorin saknade och förutspådda Higgs-partikeln. Den ”sista” byggstenen i elementarpartiklarnas värld för att ”cementera” Standard-teorin (hur materien är uppbyggd och fungerar).

Man kommer även att leta efter den s.k. ”mörka materien”. Den materia som vi vet finns, men som vi inte kan ”se” och inte heller vet, vad det är för någonting. Kanske finns svaret i teorin om ”Supersymmetri”. En teori som förutsäger, att alla (?) partiklar har en s.k. spegel-partikel. En likadan partikel (men spegelvänd) och som växelverkar så svagt med den vanliga materien, att vi normalt inte kan detektera den.
Den ”mörka energin” är den största gåtan som gäckar oss. (Den som gör, att universum i allt snabbare takt expanderar.) Kanske finns svaret här… ?
En av de mest spektakulära förutsägelserna är den, att tack vare den enorma energi som uppstår vid krocken, kommer ev. också ett mikroskopiskt ”svart hål” att bildas..!? Det ”svarta hålet” kommer dock bara att existera någon bråkdel av en sekund…..( tack och lov !)

Men, det mest spännande lär nog ändå bli allt det oväntade som man (förhoppningsvis) kommer att upptäcka….!!?? Kanske kommer vi, att ta ett nytt stort steg närmare sanningen om vår förunderliga värld och universums skapelse. Ett paradigm-skifte i den vetenskapliga förklaringsmodellen. En ny tillvaro, där vi kan byta ut några TROR …..mot nytt VETANDE. Tror jag …i alla fall.