Google Website Translator Gadget

lördag 5 maj 2007

DARWIN I EKONOMIN


Att flytta jobb till låglöneländer kan upplevas som grymt och kanske orättvist, men det är förmodligen bara den här planetens sätt att utveckla ekonomin och livsvillkoren mot en allt effektivare överlevnadstruktur.

Det verkar som om världsekonomin också följer evolutionens naturlagar. Naturligt urval. D.v.s. den som kan anpassa sig till omgivningen. Den som kan locka till sig investerare genom de mest attraktiva idéerna, lägsta hyrorna, priserna och lönerna. Ja, det är dom som överlever villkoren i marknadens djungel.

Där det bildas ett överskott på arbetskraft, där tvingas lönerna nedåt, vilket i sin tur attraherar nya företag. Välfärdsöverskottet i rikare regioner förskjuts då sakta mot de fattigare och konsekvensen blir en mer stimulerad världsekonomi.

När jobb försvinner, tvingas de som blir kvar att tänka i nya banor. Det skapar fruktbara idéer som sedan ev. kan bli till nya företag. Företag som ytterligare bidrar till den globala välfärden och på så sätt ständigt skapar en balans i ekonomins flora.

En ekonomisk evolution i förbluffande paritet med Darwins teorier för naturen….!?

Inga kommentarer: