Google Website Translator Gadget

lördag 5 maj 2007

Alice Babs föddes på Stora Torget…I begynnelsen skapade Gud himmel och jord citerade Neil Armstrong poetiskt vid den första månlandningen 1969. För vår kära Jord var begynnelsen i själva verket för 4,5 miljarder år sedan, då solen och alla planeterna bildades av resterna från en exploderad stjärna.
Då kan man fråga sig….går det verkligen att ha en uppfattning om hur lång tid 4,5 miljarder år egentligen är …? 4.500 miljoner år alltså..!! Faktiskt omöjligt, skulle jag säga ! Om inte………..

Antag att vi gör om 4,5 miljarder år till en sträcka. T.ex. Kiruna till Västervik och att Kiruna där motsvarar Jordens födelse, medan Västervik representerar ”just nu”.
Låt oss därför fiktivt slå ner ett spett mitt på Stora Torget i Västervik, där spettet får symbolisera innevarande år. Den nu uppgjorda sträckan är alltså likvärdig med den tid som Jorden funnits till.

Om vi då startar i Kiruna, så uppträder de första formerna av liv (encellingar) i Piteå-trakten. Först mellan Söderhamn och Gävle har de uvecklats till bakterier.
De första växterna börjar att grönska strax innan Nyköping. Ungefär samtidigt som fiskarna tar haven i besittning.
Hajarna dyker upp någonstans vid Bråviken och i närheten av Söderköping börjar de första insekterna att surra.. I takt med att barrträden skjuter i höjden.
Första dinosaurien syns i trakterna av Valdemarsvik och över Östra Ed börjar nu fåglarna att sväva.
De sista dinosaurierna dör ut i Loftahammar. ( Efter en levnadsperiod på 160 miljoner år)

De första människoliknande varelserna börjar befolka Jorden i närheten av Piperskärr, medan nutidsmänniskan blir en allt vanligare syn först på Fiskartorget i Västervik. Till Europa kommer människan i utkanten av Stora Torget.

Pyramiderna byggs 1,20 m från spettet på Stora Torget och 51 cm från detsamma ”föds Jesus”.
Västervik blir stad (på sin nuvarande plats) 14,6 cm från spettet och 9,5 cm därifrån sjunker Wasa.

5,7 cm från spettet skriver Mozart sin ”Exsultate jubilate” och 2,2 cm från torgets mittpunkt förändrar Albert Einstein vår syn på universum i den ”Allmänna relativitetsteorin”.

Allas vår Alice Babs föds endast 2 cm intill och en centimeter därifrån sjunger Hootenany Singers i läroverkets aula om ”Den gyllene fregatt”…!

Vad ni själva gjorde under den sista centimetern på färden med ”den gyllene fregatten”, kommer ni förhoppningsvis själva ihåg, men medge att ett människoliv på cirka 2 cm kontra den långa resan från Kiruna verkligen ger ett annorlunda perspektiv på vår egocentriska tillvaro.

Seglatsen går naturligtvis vidare söderut ….utan oss. Vid Medelhavet är det emellertid dags för fregatten att reva seglen för gott. Då är solens kärnbränsle förbrukat och vad som händer då är nog bara av visst filosofiskt intresse. Men …håll med om, att det är märkligt vad naturen kan skapa, bara den får …… 4.500 miljoner år på sig.


-------------------------

Inga kommentarer: