Google Website Translator Gadget

fredag 21 januari 2011

Dom tar verkligen priset

Eftersom jag är intresserad av naturvetenskap, så var man given som vetgirig lyssnare till alla nobelföreläsningarna nu senast i dec. 2010. Det var mycket att ta in men väldigt intressant. Speciellt fysikföreläsningen om grafén. Det nya materialet som kommer att revolutionera vår vardag framöver. Det är ett (1) atomtjockt lager av kolatomer som i sex-kantingar bildar ett nät i "hönsnät-form". Det kan sägas mycket om grafén, men det har helt revolutionerade egenskaper. (fortsättning följer de närmaste åren...)

Men .... av rena farten så satt jag kvar även under ekonomipristagarnas förläsning och jag måste tyvärr säga, att man nästan skäms, när man inser vad riksbanken krediterar dom där räknenissarna för. Det är inte ens några teorier (enl. mig), utan bara vanligt ekonomiskt bondförnuft som man har krånglat till. Dessutom så till den milda grad, att byråkraterna som betalar ut deras löner även fortsättningsvis ska leva i falsk förvissning, att det där är en betydelsefull vetenskap.

Som sagt, ekonomipriset till Alfred Nobels minne ... det borde nobelkommitén snarast glömma bort. Det har för länge sedan spelat ut sin roll. Teorierna platsar inte ens i den teologiska fakulteten längre. Kvalar med nöd och näppe in bland fredagssnacket i fikarummet på arbetsplatserna. Dock inget ont sagt om den intellektuella nivån på fikasnacket. Tvärtom !

Inga kommentarer: